Open Spaanse FTC Kampioenschappen 2020

Van 27 februari tot en met 1 maart 2020, zijn wij met 3 teams (Team Gentlebotz, team Orange en team Space) van het Newman college uit Breda naar de Open Spaanse FTC Kampioenschappen geweest. Deze werden gehouden in Vic, iets ten noorden van Barcelona.

Donderdag 27 februari 2020:

Rond 09.30 uur kwamen de teams ieder voor zich aan in de vertrekhal van Rotterdam Airport. Mevrouw Jonkers hielp iedereen mee inchecken. De robots moeste als eerste. Alles verliep voorspoedig en om 11.30 uur vertrok ons Transavia vliegtuig naar Barcelona. Na 1 uur en 56 minuten kwamen we aan in Barcelona. Het was prachtig weer, zonnetje, geen wind en 16 graden. Toen we de koffers van de robots kregen hebben we die van team Space maar even opengemaakt en gecheckt of alles goed was. Ze hadden deze, ondanks de stickers, ondersteboven vervoerd 😱, maar gelukkig leek alles in orde.

Bij de aankomsthal stond er een dame klaar voor de bus. Zij begeleidde ons naar de bus en we vertrokken naar Vic, ongeveer een uurtje rijden.

Rond een uur of 3 kwamen we aan bij het hotel. Wauw dat was een prachtig hotel. Een oud klooster dat gerenoveerd was. Met hele luxe en ruime kamers en een goed ontbijtbuffet.

We besloten dat we allemaal naar onze kamers zouden gaan en om 17.00 uur weer in de lobby van het hotel gingen verzamelen. Daarna gingen de coaches gezamenlijk Vic verkennen en een hapje eten. De teams gingen in groepjes zelf op onderzoek uit en ergens eten. Iedereen moest uiterlijk 10 uur terug zijn in het hotel, en een appje geven aan mevrouw Jonkers dat ze weer aanwezig waren.
Het stadje Vic is een historisch stadje en zag er gezellig uit. Omdat het in de bergen is, werd het al snel erg fris ‘s-avonds.
Iedereen was gelukkig mooi op tijd weer terug in het hotel.
Vrijdag 28 februari 2020:
Rond 07.30 kon je aan het ontbijt buffet. dat zag er prima uit. Uiteindelijk hadden alle teams en de coaches om 10.00 gegeten en verzamelden we om 10.15 uur buiten bij de trappen. In colonne op naar de wedstrijd locatie. Dat was een kleine 20 minuutjes lopen.
Aangekomen in het gebouw, hebben we ons aangemeld en konden we de Pit opzoeken en inrichten.
Daarna was het, robot uitpakken, testen, aanpassen, teams verkennen, veld verkennen en oefenen op het oefenveld. Het oefenveld bleek niet te kloppen, en de robots bleven hangen aan de randen waardoor je de autonoom niet kon testen. Dus echt testen was er niet bij. Daarnaast werd er volop wifi gebruikt wat niet ten goede kwam van veel verbindingen van diverse robots. We kwamen er al snel achter dat het niet zo nauw genomen werd met de FTC regels. In de Pit zijn veiligheidsbrillen verplicht om op te hebben, maar alleen de 5 Nederlandse teams deden dat, rest bijna niet en ook de scheidsrechters en organisatie niet…..Mmmmmm We hebben ze er zelfs op aangesproken.
In de lunchpauze kregen we pizza. Die was best goed eigenlijk. Ook kreeg je drinken. Aan het einde van de middag besloot team Casimir Tech, ook uit Nederland, dat het wel tijd was voor een feestje en nodigde ieder team uit om naar buiten te komen op het plein. Daar zetten ze muziek aan. De welbekende Cotton eye Joe, werd aangezet en in 2 rijen tegenover elkaar werd er gedanst. Daarna werd dan ook de Macarena gedaan. Prachtig om te zien hoe alle teams, of tenminste sommige teams, daaraan meededen en het erg gezellig maakten.
Hierna werd het tijd om ons op te maken voor de oefenwedstrijd in de hoofdring.
Onze oefenwedstrijd ging slecht, want de robot viel stil door verbinding problemen. De baan was groter dan hij hoorde te zijn, en stond ook scheef. Weer stonden de wifi en bluetooth niet uit, en onze telefoons zijn daar kennelijk erg gevoelig voor. Daar werden wij niet blij van, dit is een slecht teken voor de echte wedstrijd van morgen. Verder werd er niet naar penalties gekeken en zo.
Uiteindelijk om 8 uur vertrokken wij weer. Ieder team ging weer zijn eigen weg. Wij gingen met ons team even langs de Carrefour langs voor we naar het hotel gingen. Even wat eten en drinken inslaan, en dan hadden we nog een lange avond voor de boeg om aan de robot te werken. Wij waren dan ook de enigen die hun robot mee terug nam naar het hotel om door te kunnen werken.
In het hotel bleek dat er 2 servo’s stuk waren gegaan. dus die hebben we vervangen. daarna alle kabels en software nagekeken en getest, maar eigenlijk niets kunnen vinden. Om 12 uur ‘s-nachts zijn we gestopt om nog enig zins fit te zijn de volgende morgen.

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 29 februari 2020:
Het was vroeg opstaan vandaag. Om half 8 moest iedereen aan het ontbijt zitten en we zouden om kwart over 8 naar de wedstrijdlocatie wandelen. Daar aangekomen, gelijk weer met de robot verder, testen, rijden, testen, rijden. Rare was dat als we op het pit terrein reden, alles van de robot prima werkte.
Dan de presentatie. Het team moet zichzelf en de robot presenteren voor een jury. Alles in het Engels, want dat is de voertaal binnen FTC. Maar de presentatie ging veel beter dan tijdens het NK. We waren meer zelfverzekerd en hebben meer en duidelijker kunnen vertellen over de robot, outreach, sponsoring, engineering.
Hierna volgde de robot inspectie. ook hier gingen we prima doorheen. Op naar de field inspectie, ook hier geen problemen. Dus we mogen officieel mee doen!

En toen de wedstrijden. De scheidsrechter deden alles met een kladblok in de hand en niet met een tablet zoals in Nederland. Alles moest dus handmatig geteld worden en doorgegeven aan de persoon achter de computer. Helaas werden er bij de tellingen veel fouten gemaakt. Ook tijdens de partijen moesten de spelende teams aangeven wanneer er een penalty was, want daar deden ze niets mee. er kwamen gedurende de dag dus ook veel protesten omdat er teams waren die eigenlijk een partij hadden gewonnen maar als verloren werden opgeschreven, en dat werd niet teruggedraaid, zelfs niet als de tegenpartij vond dat de de andere partij in zijn gelijk stond. Heel bizar.Maar goed, wij zijn voor zover wij weten niet benadeeld in ieder geval.
Eerste partij moesten we samen met Qube uit Roemenië. Zij waren erg goed, dus we waren blij met hen als alliance partner. helaas moesten zij het alleen doen omdat onze robot door de verbinding problemen. (De wifi en de bluetooth waren nog steeds stoorzenders). Wij baalden hevig. We hebben, dankzij Qube, deze wedstrijd wel gewonnen met 85 punten.
1e Partij.

 

Gelijk met de robot terug naar de Pit, we zetten de robot neer op het grote veld bij de Pit, en ja hoor, de robot deed precies alles wat hij moest doen, zonder storingen. Zeg het maar, wat kun je hier mee. De moed zakte ons aardig in de schoenen. maar we bleven zoeken, testen en maar uitproberen. Kabeltjes er uit en er weer opnieuw in, USB hubs vervangen, kabeltjes met ductape vastgezet.
Op naar de tweede partij:
2e partij
Samen met Stanilas Tech Team. helaas vielen tijdens deze partij 3 robots stil. Waaronder ook die van ons. We zijn nog naar de scheidsrechter gegaan om te vragen of deze partij over gedaan mocht worden, want in Nederland bij het NK mocht dat dus wel. Maar nee, dat werd niet gedaan. Deze partij dus verloren.
Ondertussen maar weer kijken wat we konden doen. We zijn maar blijven zoeken, USB hubs geleend van ander teams, maar ook dat mocht niet baten.
nog een partij gedaan, samen met de Robocats. Hier ging onze robot een eigen leven leiden. In de autonoom mode ging de robot het hele veld over en je kan daar dus niets aan doen op dat moment, omdat je de controllers niet mag gebruiken. Daarna met de driver controlled periode hadden we geen verbinding, dus dan sta je daar maar. Heel frustrerend.
 3e partij
En toen was het lunchtijd. De lunch moesten we 2 weken geleden al doorgeven. We kregen keuze uit 4 menu’s en dat moest op tijd worden gemeld. Dat hadden ze prima geregeld, een van de weinige dingen. Het eten smaakte goed, en iedereen kreeg ook een toetje, drinken en een stuk fruit.

 

 

Na de lunch begonnen de wedstrijden weer. Ons team staat op dit moment 14e. Dat is niet zo best. Dus we hopen op verbetering in de laatste 3 partijen. Nog steeds aan het uitpluizen wat de problemen kunnen zijn. Inmiddels ook met andere teams gesproken, maar niemand heeft ooit zoiets meegemaakt.
Onze 4e partij was samen met TNT uit Tenerife, een meisjes team dat hun allereerste wedstrijd had in FTC, geleid door een non. Super vriendelijk en zo, maar niet de alliance partner die je graag zou willen op een kampioenschap. Dit kampioenschap is overigens de enige FTC wedstrijd in Spanje in het hele jaar. In Nederland moet je je eerst via kwalificatie wedstrijd kwalificeren.
4e partij
De autonoom hebben we, gezien de vorige partij, maar even overgeslagen. Met de driver controlled leek het even goed te gaan, tot we de foundation wilden plaatsen, en daar stonden we weer. De moed zakte ons steeds verder in de schoenen, en onze alliance partner is vanaf het begin nog niet van zijn startplaats af geweest. Dus die hebben niet eens punten kunnen maken, uiteindelijk deze wedstrijd uiteraard verloren en maar 7 punten gescoord. 2 voor de blokken en 5 voor het parkeren in de driehoek, wat gebeurde zonder dat wij wat deden. Met het lood in onze schoenen gingen we terug naar de Pit. Onze informatiekunde docent meneer Luijten van school was ook mee als begeleiding en heeft ook steeds mee gekeken en gedacht, maar kon ook geen directe oplossing vinden. Maar feit bleef wel dat de bluetooth erg stoorde op onze robot en er ook veel wifi gebruik bleek te zijn.
Dan de volgende partij, dit keer samen met de Mechanical Sharks uit Spanje. Het ging erg moeizaam, en voor ons weer connectie problemen, maar toch iets kunnen doen en mede dankzij de Sharks toch gewonnen.
5e partij
En dan de laatste partij. Deze moesten we doen met Team Orange. Ons zuster team van school. Zij deden het erg goed vandaag en hebben grote kans om naar de finale te mogen gaan.
6e partij
En gelukkig deze partij gewonnen. We hadden besloten om hier ook maar niet de autonoom te doen, en blokken aan te geven voor Orange omdat zij goed kunnen stapelen. En dat lukte aardig. Hiermee stonden wij 9e. Eindelijk een partij zonder connectie problemen. Maar het was wel onze laatste partij.
Nadat de allerlaatste partij gespeeld werd, was er pauze. Dan werd bekeken wie de nummers 1 tot en met 4 waren. Die mogen dan voor de finale rondes een alliance partner kiezen om mee verder te gaan. Op dit moment stond Orange 4e en die mocht dus kiezen. Team Space stond 11e en wij 9e.
Het kiezen van de alliances gebeurt normaal gesproken heel erg officieel waarbij alle teamcapains van alle teams in een grote rij staan opgesteld met hun robot. Nu dus niet, want in de hoofdhal werd een prijsuitreiking gedaan van de First Lego league, en dat staat in Spanje hoger dan FTC. Vreemd, maar dat komt omdat dit op het moment FTC in de kinderschoenen staat in Spanje en FLL erg populair is.
Nu moesten de teamcaptains in een klein kringetje gaan staan met een scheidsrechter en een kladblok. Geen microfoon er bij, dus de overige teamleden konden niets horen. uiteindelijk bleek dat team Qube, die 2e was geworden team Orange heeft gekozen en dat was erg positief voor Orange, nu zouden zij wel eens kampioen kunnen worden samen. Ook team Space had het geluk gekozen te worden door Stanislas Tech. Dus ook zij hadden nu nog een kans. wij hadden wel verwacht om niet gekozen te gaan worden, want wie wil er in de finale nou een team dat steeds zijn connectie kwijt is?
Dus na een flinke pauze, hebben wij besloten als team, al onze spullen en robot in te pakken en klaar te maken voor de terugvlucht. We waren enig zins blij dat we nog 9e waren, maar echt blij waren we natuurlijk niet. Dus gezamenlijk besloten om er toch nog een mooie eind finale van te maken. We zouden onze twee zuster teams van school gaan aanmoedigen. We zijn toch vrienden en klasgenoten van elkaar, en zij staan in de finale ronden, dus aanmoedigen zal ze hopelijk helpen.
De finales begonnen en wij hebben gezongen, geschreeuwd, gedanst en alles uit de kast getrokken om Space en Orange naar de overwinning te helpen. helaas was Space als eerste klaar en zijn zij uiteindelijk 4e geworden, wat toch een hele mooie prestatie is.
Orange mocht verder. En uiteindelijk hebben zij dan ook gewonnen, wat waren zij en wij blij. dus we hebben toch nog een heel mooi feestje te gaan.
Bij de prijs uitreiking mocht eerst ieder team apart het podium op, we kregen allemaal een medaille uitgereikt:
Na de medaille uitreikingen kregen we de award uitreiking. Er worden altijd een paar awards uitgegeven, voor teams die een bepaalde bijzondere prestatie hebben gedaan.
En wat schetst onze verbazing? Wij kregen de CONNECT award!!!
Deze staat voor:
Connect Award
Connecting the dots between community, FIRST, and the
diversity of the engineering world.
This judged award is given to the team that most connects
with their local science, technology, engineering and math
(STEM) community. A true FIRST team is more than a sum of
its parts and recognizes that engaging their local STEM
community plays an essential part in their success. The
recipient of this award is recognized for helping the community
understand FIRST, the FIRST Tech Challenge, and the team
itself. The team that wins the Connect Award aggressively
seeks and recruits engineers and explores the opportunities
available in the world of engineering, science and technology.
This team has a clear team plan and has identified steps to
achieve their goals.
Required criteria for the Connect Award:
• Team shows respect and Gracious
Professionalism® to everyone they meet at a
FIRST Tech Challenge event.
• Team must submit an engineering notebook. The
engineering notebook must include team plan that
identifies their future goals and the steps they will
take to reach those goals. Examples of what the
plan could include are fund-raising goals,
sustainability goals, timelines, outreach, and
community service goals.
• Team provides clear examples of developing in
person or virtual connections with individuals in
the engineering, science, or technology
community.
• Team actively engages with the engineering
community to help them understand FIRST, the
FIRST Tech Challenge, and the team itself.
 
En wauw, deze kregen wij. Dat was even een verrassing en totaal niet verwacht:

 

Wij zijn uiteraard erg trots op deze prijs. De technologie liet ons tijdens deze wedstrijd flink in de steek, maar we zijn tot aan de laatste wedstrijd door blijven gaan met het zoeken naar oplossingen, helaas is dit niet gelukt, maar we mogen toch trots zijn. We hebben een paar mooie dagen gehad, veel geleerd, en ook andere teams weer beter leren kennen.
Wij willen al onze sponsoren nogmaals hartelijk danken voor hun bijdrage aan ons team, en hopelijk mogen wij u volgend seizoen weer benaderen om ons team nog verder te helpen.:

Fam. Huijben    en overige donateurs!
 
Hieronder volgen nog wat foto’s en filmpjes van het hele weekend:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven