Connect Event 07-01-2023

Het FTC Connect Event, verbinding met elkaar en met thema’s waarbij technologie, innovatie en samenwerken centraal staan.

De enthousiaste opening door Ben Snoeijs met de bollen wol maakte die onderlinge verbinding letterlijk zichtbaar:

Iwan de Waard verzorgde de aftrap. Hij vertelde waar Breda Robotics voor staat en daagde de FTC leden en ouders op een leuke manier uit om meer te weten te komen over het (belang van het) lokaliseren van een robot.

Anton de Moor van FMI ImProvia lichtte toe hoe ingespeeld wordt op het groeiend tekort aan goed geschoolde arbeidskrachten. Het (door-) ontwikkelen van automatiseringsoplossingen en het aantrekken en opleiden van nieuw talent is de key.

Op het thema duurzaamheid kwamen ook mooie voorbeelden voorbij over het optimaliseren van een machinepark en de verlenging van de levensduur door databased periodiek preventief onderhoud. Efficiënt én duurzaam.

Dat FTC mooie kansen biedt om jongeren te enthousiasmeren voor wetenschap & techniek en bijdraagt aan STEM skills werd wel duidelijk door de presentatie van Irene Hulsen-Eerhart. Nicolle Visschers vulde aan door haar eerdere ervaring als moeder van een FTC deelnemer te delen. De ambitie van FTC Netherlands is om door te blijven groeien en dat lukt.  FTC Netherlands heeft ook buiten onze landsgrens voet aan de grond en gaat FTC Benelux heten.

Paulette Kreté en Tom Sanders sloten de dag op een indrukwekkende wijze af. Als ervaringsdeskundige gaf Paulette aan hoe belangrijk het is om borstkanker vroegtijdig te detecteren. Als initiatiefnemer van YvYa, bewust van borstkanker zet zij zich in voor de ontwikkeling van de Early Warning Scan. Een mammografie vanuit het bevolkingsonderzoek is alleen toegankelijk voor vrouwen vanaf 50 jaar. De EWS is een geavanceerde 3D-scanner om borstkanker voor álle vrouwen pijnloos en in een vroeg stadium op te kunnen sporen. Tom, bedenker van deze innovatie, lichtte het principe en de werking van deze methode toe.

Uiteraard was er ook tijd om bij de FTC teams een kijkje achter de schermen te nemen. In de pit area werd nog driftig gesleuteld aan de robots. Ook op het wedstrijdveld kwamen een aantal robots in actie van Screwlooose scientists, Casimir Tech, FTC Team SPACE, FTC Team Orange en natuurlijk FTC Team Gentlebotz!

Voor de jongere bezoekers was er door MADEinBILLUND een LEGO® ontdekhoek ingericht. Op een mega grote tafel stonden bakken vol met LEGO waarbij de bouwers onder enthousiaste begeleiding van Maaike, Madeleine en Wouter met een uitdagende opdracht aan de slag gingen. Alle creaties van die dag zijn tentoongesteld. De kinderen gingen allen met een leuke attentie naar huis.

Dank aan iedereen die van dit event een succes heeft gemaakt!