NK FTC Veghel 02-04-2022

Vandaag was het zo ver, Het NK FTC waar wij ons vorige week zaterdag voor hebben geplaatst vond plaats.

Om 07.10 was het verzamelen op school. Toen iedereen er was, zijn we naar het Zwijssen College in Veghel gereden. Daar hebben we ons gemeld, kregen bandjes voor het diner, plattegrond waar alle jury onderdelen plaats zouden vinden en waar de Pits waren van ieder team.
Op naar de Pit, en die snel inrichten zodat we op tijd konden beginnen met de robot en field inspection.

               

 


Toen de robot en field inspection.
We kregen nog wel even de vraag of de lineaire servo
die we gebruiken wel FTC legal was. En dat is hij uiteraard.
De scheidsrechters hadden het gebruik ervan bij de robots nog nooit gezien,
dus dat vonden ze wel apart en mooi. Daarna nog de field inspection en ook die was prima in orde. En dus kon voor ons het NK beginnen.

 

 

Maar eerst nog de verplicht jury presentatie. Hierbij vertel je in het Engels wat je dit seizoen allemaal hebt gedaan, en hoe je de robot hebt gebouwd, en waarom, met alle min en pluspunten die je onderweg bent tegen gekomen. Ook over het design, en heel belangrijk, de programmering van de robot. Zo ook over het vinden van sponsoren, maken van je Engineering Portfolio, de samenwerking binnen je team, wat heb je gedaan aan outreach? Het bekendmaken en uitleggen van wat FTC eigenlijk is. En dat allemaal in 5 minuten. Daarna volgen er nog vragen door de jury’s en moet je je portfolio inleveren.

Toen was er tijd om op het oefenveld onze robot te testen en kijken of alles nog werkt zoals we wilden. De robot was dik in orde en dus even tijd om te ontspannen en met andere teams te praten en lol te hebben.
Daarna kwamen de lijsten binnen met de tijden waarop je je wedstrijden moest doen, en met wie en tegen wie. Dus dan komt het moment dat je met de drivers van de teams waarmee je een alliance vormt, strategieën gaat bespreken en testen om zo goed mogelijk te scoren.  We moesten 5 wedstrijden doen.

De eerste wedstrijd ging erg goed. Deze hebben we gewonnen met een high score van 164, dus dat was een supergoed begin!
De tweede wedstrijd ging niet goed helaas. In de autonome fase, waarin je je robot dus niet kan en mag besturen, kwam onze alliance partner niet goed uit bij de barriërs en blokkeerde daardoor de ingang naar de “warehouse”. Dat was een probleem, want onze robot zou daar gaan parkeren. Maar omdat de robot van onze partner daar stil stond reed onze robot tegen de robot van onze partner aan en viel daardoor achterover. Dat was flink balen want je mag je robot niet recht zetten of überhaupt aanraken tijdens de wedstrijden. Onze partner probeerde in de driver periode nog wel tegen onze robot aan te rijden om het te laten kantelen, maar maakte hiermee bijna schade aan de robot dus vroegen wij hen omdat maar niet te doen en door te gaan met de wedstrijd. Zij waren nu nog de enigen die punten konden scoren voor onze alliance. Maar ja daardoor wel deze partij helaas verloren.

De derde wedstrijd ging weer heel goed, gewonnen met 167 punten. Dus dat ging weer lekker.
De vierde partij ging weer minder, deze verloren omdat onze alliance partner per abuis de verkeerde autonoom had aangezet en daardoor kwamen we met elkaar in botsing en werd de autonoom verpest. Helaas dus.
De vijfde partij ging weer heel goed, en hebben we gewonnen, dat was gaaf. Het was een erg goede partij.

We stonden nu op de 10e plaats. Dus afwachten bij het kiezen van de alliance partners. Om 17.00 uur konden we gaan eten. Er stond een frietkar waar iedereen frietjes en een snack kon halen. Het was alleen erg koud buiten tijdens het wachten.
Na het eten was er nog even tijd om te ontspannen, en hoe doe je dat dan als FTC team:
Lekker dansen op de Snollebollekes en met de Macarena, altijd weer heel populair bij FTC wedstrijden:

 

 

 

 

En dan de alliances kiezen. Pink to the Future was de nummer 1 en koos voor Stanislas Tech Team en voor ons. Dat was prachtig want dat is een super alliantie. Er waren 4 alliances van 3 teams, die tegen elkaar moesten strijden voor de finale. Onze alliance won alle partijen en we stonden dus in de finale. De finale wedstrijd was heel erg spannend tot op de laatste seconde. Toen kwam de uitslag en met een high score van 246 punten werden wij Nederlands kampioen. Dat was geweldig en we zijn dan ook heel erg blij en trots.
Ons team is het afgelopen jaar erg gegroeid in alle opzichten. We denken goed na, werken goed samen en overleggen ook veel. We helpen elkaar waar we kunnen en doen allemaal ons best om alles zo goed mogelijk voor elkaar te hebben. Dus we mogen heel trots zijn op elkaar en onze coach.

Wij danken al onze sponsoren voor hun support. Dankzij hen hebben wij dit kunnen bereiken.

Breda RoboticsMeteor SystemsAdocsDDS ElectronicsCuglaNewton WaalwijkColla RobotsYucomedicalJDSignNewmancollege

Sfeerimpressie:

Scroll naar boven